Edison

Edison er en sjov og lærerig opfinderkonkurrence for elever i 6. og 7. klasse, hvor eleverne gennemgår en innovativ læringsproces.

Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence for elever i 6. og 7. klasse. Under et længere forløb vil eleverne stifte bekendtskab med koncept- og produktudvikling i både teori og praksis. Målet er, at hver gruppe fremstiller et produkt, hvilket de senere skal fremvise på en større messe.

Formålet med Edison er at give eleverne muligheden for at deltage i en innovativ læringsproces tidligt i deres skoleforløb, og muligvis vække en interesse for entreprenørskab og iværksætteri. Undervisningen foregår tværfagligt, og eleverne får mulighed for at arbejde selvstændigt samt udfolde sig kreativt.

Elever, der deltager i Edison, vil skulle arbejde under et bredt nationalt tema fastsat af Fonden for Entreprenørskab, i samarbejde med en arbejdsgruppe fra de deltagende kommuner. Eleverne skal deltage i en ét-dags elevcamp, hvor de vil få nogle værktøjer til at idégenerere, vurdere og præsentere. Campen giver et godt afsæt til den efterfølgende projektperiode, hvor de skal arbejde med deres idé hjemme på skolen. I løbet af efteråret skal eleverne arbejde med produktudvikling, præsentationsteknik, visualisering og markedspotentiale som forberedelse til lokalmesserne, og den store messe i november, hvor de skal fremvise deres endelige produkt for forældre, undervisere, og dommere.

Edison i skoleåret 2017/2018

Når Edison i skoleåret 2017/2018 løber af stablen igen, er 6.-7. klasserne i Ikast-Brande Kommune med. Det hele kulminerer ved landsfinalen som afholdes torsdag den 16. november 2017.

Emnet for Edison er endnu ikke offentliggjort.

Edison i skoleåret 2016/2017

Temaet for Edison var 'Bedre og mere sikker trafik.

Lokalfinalerne blev afholdt onsdag den 9. november på henholdsvis Handelsgymnasiet Ikast-Brande, Præstelundskolen og Ejstrupholm Skole. I alt var 100 grupper tilmeldt konkurrencen.

Vinderne blev:

Blåhøj Skole

Team "App" med Kenni, Oliver, Stine, Maria og Alexandru

Deres idé gik ud på at reducere brugen af mobiltelefoner imens man kører bil. Til dette havde de udviklet en app, som lukker nogle funktioner ned som fx beskeder, når man kører over 40 km/t. Appen tillader dog stadig brug af opkald via bluetooth og brugen af GPS.

Bording Skole

Team "no idea" med Sandra, Victoria, Ottilie, Laura, Dino og Asger, 6. årgang

Deres idé gik ud på at cyklen, ved hjælp af følesensorer, ikke kan cykle uden føreren har cykelhjelm på.

Dalgasskolen

Team "Positiv Trafik" med Savanna, Mille, Simon, Sigrid, Lai og Amel, 6.a

Deres idé gik ud på at lave positive fartkampagner. Designet er en farttavle som viser en glad smiley til bilister som overholder fartgrænsen.

Ejstrupholm Skole

Team "SAFE BIKE" med Sofie, Maria, Mattias, Mathilde L og Mathilde J, 7.a

Deres idé var en selvlysende cykel.

Engesvang Skole

Team "De hardcore trafikænder" med Anna, Ida, Isac, Mark K og Max, 7. årgang

Deres idé var en oppustelig redningsbåd, som selv folder sig ud når den kommer i kontakt med vand.

Hyldgårdsskolen

Team "MacD Squad" med Oliver, Andreas, Cecilie, Thilde, Ingeborg og Sille, 7. c

Deres idé omhandlede reduceringen af stenkast fra broer.

Ikast Nordre Skole

Team "LED-skilt" med Mikail, Sara, Morten, Adam og Lucia, 6. årgang

Deres idé gik ud på at reducere højresvingsulykker ved hjælp af et skilte i lyskryds. Når en cyklist kommer forbi, vil en sensor registrere det og skiltet vil lyse op.

Ikast Vestre Skole

Team "CCK - Cyklist Chauffør Kamera" med Nicolai, Oliver, Lucas og Bastian, 6. årgang

Deres idé er en sensor som sidder over baghjulet på en lastbil. Når en cyklist cykler forbi, vil den blive registreret af sensoren og der vil komme både lyd og lys i lastbilens førerhus. Yderligere er der ved sensoren monteret et kamera, som giver føreren muligheden for at se hvad kameraet ser.

Ikast Østre Skole

Team "Human Savers" med Rasmus, Emma, Daniella og Lasse, 7. f

Isenvad Skole

Team "Bumsikker" med Jospehine, Nadia, Nicolai og Thilde, 6. årgang

Deres idé var en skolepatruljebump, som installeres på begge sider af vejen ved skoler.

Nørre Snede Skole

Team "Perfekt fart" med Kasper, Rakel, Sofie V og Victoria, 7. årgang

Deres idé var en chip som skal installeres i alle biler, som selv registrerer den tilladte fartgrænse, og derved gør det umuligt at køre stærkere. Dog kan man godt køre langsommere end den tilladte fartgrænse.

Præstelundskolen

Team "Lastbil med lyd" med Navien, Thomas og Maja, 7.c

De er fokuseret på at forhindre højresvingsulykker, hvilket resulterede i at lasbiler skal installeres med lyde når de drejer til højre og venstre.

Landsfinalen 2016

Vinderne samt de andre deltagere skulle torsdag den 17. november 2016 til den nationale finale ved Danish Entrepreneurship Award som blev afholdt i Fredericia, hvor de skulle konkurrere mod andre grupper fra hele Danmark.

Desværre var der ingen grupper fra Ikast-Brande Kommune som var blandt vinderne i år, men succesesen gentages i 2017, hvor 6. og 7. klasserne i Ikast-Brande Kommune igen er med i konkurrencen.

Mere information om Edison kan findes på Fonden for Entreprenørskabs hjemmeside